ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Page details Vrati me natrag

Klinika za kirurgiju

Kontakt podaci:

Tel: +385 1 3787 476

E-mail: ivana.petric@kbcsm.hr

Predstojnik/ica klinike:

Prof. dr. sc. Mario Zovak, dr.med

Info ikona

On-line naručivanje

Rezervirajte termin u par klikova.

Naručite se

Više informacija

POVIJEST KLINIKE

Kirurški odjel samostalno djeluje od godine 1885., u sklopu bolnice Sestara Milosrdnica. Osnivač odjela bio je prof. dr. Teodor Wickerhauser, ujedno i jedan od utemeljitelja Medicinskog fakulteta u Zagrebu. 1895.god., u operacijskom protokolu zapisano je 486 većih operativnih zahvata, od čega 49 laparatomija i 1000 manjih zahvata. U liječničkom vijesniku iz 1915. god., je zapisano:”Njegovo je djelo razvoj bolnice milosrdnih sestara u Zagrebu, koja je od malenog zavoda postala najveći u našoj domovini, njegovi su učenici kano liječnici na čelu većine bolnica u hrvatskoj pokrajini”. Početkom 1.sv. rata, dr. Wicherhauser postaje primarni kirurg Bolnice Crvenog križa, a na njegovo mjesto 1924.god., dolazi dr. Miroslav Čačković. Dr. Čačković unaprijeđuje medicinsku nastavu, razvija praktičnu kirurgiju i znanstveni rad. Bio je urednik “Liječničkog vjesnika”. Napisao je 63 znanstvene rasprave i 80 manjih publikacija. 1971. godine, Kirurški odjel postaje Kirurška klinika Stomatološkog fakulteta. 1984. godine, Kirurška klinika postaje Klinikom Medicinskog fakulteta u Zagrebu s dva profesora i dva docenta u dopunskom radnom odnosu. Nakon toga, kirurgija se nekoliko puta proširuje i nadograđuje.

KLINIKA ZA KIRURGIJU DANAS

Danas klinika za kirurgiju broji 100 stacionarnih postelja i 10 postelja za potrebe dnevne bolnice.

Na klinici se zbrinjavaju bolesnici i ozlijeđenici grada Zagreba i zagrebačke županije ali i svi potrebiti bolesnici RH.

U 7 dobro opremljenih operacijskih dvorana, godišnje se izvede oko 5000 operacijskih zahvata. Klinika se sastoji od 2 Zavoda , 6 stacionarnih odjela, Poliklinike i dnevne bolnice, Odjela Operacijski blok i sterilizacije. U podrumskom prostoru nalazi se moderno opremljena multimedijska dvorana kapaciteta 60 mjesta, koja služi za svakodnevne stručne sastanke liječnika i sestara. Osim svakodnevnih radnih sastanaka, prostor se koristi za nastavu studenata i različite edukativne tečajeve i simpozije. Prostor je povezan sa operacijskim dvoranama te je moguće pratiti operacije i komunicirati neposredno s operaterom. U prizemlju klinike nalazi se kabinet vještina kapaciteta 15 sjedećih mjesta, koji također služi za edukacijske potrebe usvajanja manualnih vještina liječničke i  sestrinske prakse. U podrumskom prostoru nalazi se kancelarija klinike u kojoj djeluje 8 administrativnih djelatnica. Svakodnevno brinu o evidenciji brojnog stanja bolesnika, ispisima, fakturama i arhivi dokumentacije.

Na Klinici je zaposleno 30 liječnika specijalista. Od toga, 16 subspecijalista….4 profesora….

Liječnici Klinike surađuju s kirurškim ustanovama u zemlji i inozemstvu. Nosioci su znanstvenih projekata. Svojim znanstvenim i stručnim radovima sudjeluju na međunarodnim i domaćim kongresima i simpozijima.

Zdravstvenu njegu provodi 137 medicinskih sestara.

ORGANIZACIJA Klinike za kirurgiju:

    • Poliklinika
    • Dnevna bolnica
    • Odjeli
    • Sterilizacija

Klinika ima mogućnost apartmanskog smještaja u jednokrevetnim apartmanima A i B kategorije. Apartmani su opremljeni digitalnim bolesničkim krevetom, priključkom za internet, sefom, hladnjakom, TV-om, klimom, sanitarnim čvorom i prostorom za dnevni odmor. Dogovor za apartmanski smještaj kod glavnih sestara odjela.

Cijena apartmana A kategorije: 625 kn/ danu,

Cijena apartmana B kategorije: 500 kn/ danu

Odjeli

Odjel kirurgije donjeg probavnog trakta
Saznajte više
Odjel kirurgije gornjeg probavnog trakta
Saznajte više
Odjel opće i onkološke kirurgije
Saznajte više
Odjel operacijski blok
Saznajte više
Odjel za torakalnu i abdominalnu kirurgiju
Saznajte više
Odjel za traumatologiju
Saznajte više
Odjel za vaskularnu kirurgiju
Saznajte više
Ured predstojnika Klinike za kirurgiju
Saznajte više
Sestrinstvo Klinike za kirurgiju
Saznajte više
Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice