ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Zavod za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije

Zavod za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije je jedna od medicinskih ustrojstvenih jedinica Kliničke bolničkog centra Sestre milosrdnice.

Najvažniji i najveći dio svakodnevne djelatnosti Zavoda predstavlja mikrobiološka dijagnostika raznih vrsta infekcija.

Osobe za kontakt

Dijagnostički postupci koji se provode

Sastavni dio dijagnostike jest određivanje osjetljivosti mikroorganizama (bakterija i gljiva) na antibiotike i/ili protugljivične lijekove, koje se provodi disk-difuzijskom metodom i određivanjem minimalnih inhibicijskih koncentracija, a određeno standardima i smjernicama EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing).

Dijagnostika infekcija mokraćnog i spolnog sustava kao i dijagnostika infekcija dišnog sustava određena je Smjernicama za mikrobiološku dijagnostiku Hrvatskog društva za kliničku mikrobiologiju: Bakteriološka dijagnostika infekcija mokraćnog i spolnog sustava, 2017 i Bakteriološka dijagnostika infekcija dišnog sustava, 2015.

Upute za uzimanje uzoraka za vanjske bolesnike se nalaze ovdje.

U 2021. godini je u Zavodu učinjeno oko 68 623 mikrobioloških pretraga. Od toga: 5977 pretraga za dijagnostiku crijevnih infekcija, 5941 pretraga za dijagnostiku respiratornih infekcija, 25 537 pretraga za dijagnostiku urogenitalnih infekcija, 4559 pretraga za dijagnostiku anaerobnih infekcija, 373 pretraga za dijagnostiku infekcija središnjeg živčanog sustava, 8241 pretraga za dijagnostiku sepse, 1774 parazitoloških pretraga, 697 mikoloških pretraga, 1817 pretraga virusološke serologije (hepatitis B, HIV),  te 10139 ostalih mikrobioloških pretraga.

U Zavodu se posebno razvija djelatnost sprečavanja i suzbijanja bolničkih infekcija, te je tako u Zavodu pripremljen čitav niz pisanih preporuka i smjernica za postupke pri dijagnostici, njezi i liječenju bolesnika s ciljem sprečavanja i suzbijanja bolničkih infekcija.

U Zavodu sada radi 23 djelatnika. Od toga: 3 VSS, liječnice specijalisti mikrobiolozi, 1 liječnica na specijalizaciji, 9 prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike, 5 zdravstvenih tehničara laboratorijskog smjera, 2 administratora i 3 pomoćne djelatnice.

Zavod sudjeluje u radu Odbora za praćenje rezistencije bakterija na antibiotike u republici Hrvatskoj pri akademiji medicinskih znanosti Hrvatske.

Radno vrijeme Zavoda je radnim danom od 7.30 do 19.30. Zbog nedostatka dovoljnog broja izvršitelja Zavod za mikrobiologiju, parazitologiju i hospitalne infekcije KBC Sestre milosrdnice od 21. travnja 2022. godine do daljnjega neće biti u mogućnosti primati uzorke izvanbolničkih pacijenata.
Molimo za razumijevanje. Uzorci hospitaliziranih bolesnika, bolesnika naših redovnih ili hitnih ambulanti te bolesnika iz dnevne bolnice se primaju radnim danom od 7.30 do 19.30 sati.

Nalazi za vanjske bolesnike se elektronskim putem vraćaju liječniku  koji je pretragu naručio. Ako je potrebno, nalazi se također mogu poslati bolesnicima elektronskim putem na njihove adrese. Nalazi se mogu podići i osobno na šalteru zavoda ukoliko je potrebno.

Radno vrijeme Zavoda subotom, nedjeljom i blagdanima je od 7.00 do 15.00 sati kada se primaju uzorci hospitaliziranih bolesnika, bolesnika naših hitnih ambulanti te bolesnika iz dnevnih  bolnica.