ZATVORIX

Vrati me natrag

Odjel za vaskularnu kirurgiju

Lokacija odjela:
3. kat kirurške zgrade KBC „Sestre Milosrdnice“

Voditelj Odjela za vaskularnu kirurgiju:
prof.dr.sc. Ivo Lovričević, nastavnik Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Glavna sestra:
Snježana Kapitan, bacc.med.tech.

Stručna djelatnost

Na odjelu za vaskularnu kirurgiju Klinike za kirurgiju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ zaposleno je ukupno 6 liječnika, 13 medicinskih sestara i 2 pomoćne djelatnice. Četiri liječnika su specijalisti opće kirurgije i subspecijalisti vaskularne kirurgije. Dva liječnika su na specijalizaciji iz vaskularne kirurgije. Osim navedenih liječnika, odjel vaskularne kirurgije služi i kao edukacijska baza za specijalizante vaskularne kirurgije iz drugih ustanova.

Na odjelu se liječe angiokirurški bolesnici koji se operiraju zbog širokog raspona bolesti krvnih žila, među učestalijima su slijedeće:

  • kronična aterosklerotska bolest karotidnih arterija kao i aorte/zdjeličnih arterija i arterija nogu
  • aneurizmatska bolest trbuha i perifernih arterija
  • akutna ishemija ekstremiteta
  • kirurgija venske bolesti nogu
  • operacijski zahvati formiranja arterio-venskih fistula za potrebe hemodijalize
  • zbrinjavanje akutnih ozljeda arterijskog i venskog sustava
  • bolesnici s kompliciranim oblicima dijabetičkog stopala

Osim navedenog, u uskoj suradnji s interventnim radiolozima, na odjelu i u angio-sali liječe se bolesnici kod kojih se provodi postupak invazivne angiološke dijagnostičke obrade kao i endovaskularni tretman što uključuje i endovaskularno liječenje aneurizmi (EVAR). EVAR je po prvi puta na razini naše zemlje učinjen 1998.g upravo u KBC „Sestre milosrdnice“- prof. dr. Ivo Lovričević, i prvi TEVAR godinu dana kasnije.

Vaskularni kirurzi KBC „Sestre milosrdnice“ uz lokaciju na Vinogradskoj cesti 29, pokrivaju i vaskularno-kirurške potrebe drugih lokacija KBC „Sestre milosrdnice“: Klinika za tumore, Ilica 197 te Klinika za traumatologiju, Draškovićeva 19.

Odjel za vaskularnu kirurgiju raspolaže sa 4 bolesničke sobe i ukupno 15 bolesničkih kreveta (3 trokrevetne i jedna šesterokrevetna soba), te kombinirana sestrinska i liječnička soba s previjalištem.

Medicinske sestre

Medicinske sestre vaskularne kirurgije posebno su educirane za zbrinjavanje kroničnih rana koje susreću u svakodnevnom radu. Svoje znanje prenose aktivnim sudjelovanjem na sestrinskim kongresima vaskularne kirurgije i simpozijima. Kontinuirano uče i prate razvoj struke, pogotovo u domeni vaskularne kirurgije. U svom radu primjenjuju najsuvremenije obloge za rane.Odjel je nastavna baza za učenice Škole za medicinske sestre, Škole za primalje, studente Zdravstvenog Veleučilišta i Hrvatskog katoličkog Sveučilišta.

U sklopu kirurške poliklinike radi ambulanta vaskularne kirurgije tri puta tjedno.

Ambulanta vaskularne kirurgije je locirana u prizemlju zgrade kirurgije, u sklopu kirurške poliklinike, soba broj 5. 

Raspored rada u ambulanti:

·         Ponedjeljak: prof. dr. sc. Ivo Lovričević

·         Srijeda: dr. Petar Brkić

·         Petak: dr. Björn Dario Franjić

Kontakt telefoni

- Odjel za vaskularnu kirurgiju:(01) 37 87 378

- Ambulanta za vaskularnu kirurgiju (01) 37 87 485

- Narudžbe za ambulantu: (01) 37 87 476