ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Odjel opće i onkološke kirurgije

Lokacija odjela:

 • KBC Sestre milosrdnice – zgrada br. 29 (2. kat)
  • Vinogradska cesta 29, 10 000 Zagreb

Kontakt odjela:

 • 01 3787 795

Voditelj Odjela za onkološku kirurgiju:

Glavna sestra Zavoda za opću i onkološku kirurgiju:

 • Komarica Ivana, mag. med. techn.

Glavna sestra Odjela onkološke kirurgije:

 • Pisk Ruth Josipa, bacc.med.techn.

Stručna djelatnost

Djelatnost Odjela onkološke kirurgije usmjerena je na multidisciplinarno liječenje primarnih i metastatskih zloćudnih bolesti. Naši liječnici blisko surađuju s gastroenterolozima, radiolozima i onkolozima  bolnice. Zajedno čine tim čija je zadaća osigurati pacijentima najbolje moguće liječenje i skrb slijedeći svjetski priznate onkološke protokole. Svi liječnici su posebno educirani za područje onkološke kirurgije.

Posebno su specijalizirani za operativno liječenje zloćudnih tumora želuca, gušterače, žučnjaka, debelog i tankog crijeva, primarnih i metastatskih tumora jetre te sarkoma. Specifičnost onkološke kirurgije je i izvođenje velikih intraabdominalnih operativnih zahvata. Tu uključujemo i pankreatikoduodenektomije kod tumora gušterače, velike resekcije jetre, multiorganske resekcije kod lokalno uznapredovalih tumora te peritonektomiju uz intraoperativnu kemoterapiju ( HIPEC), najčešće kod uznapredovalih tumora jajnika. Također, s razvojem tehnologije i unapređenjem standardiziranih postupaka težimo razvoju minimalno invazivnih kirurških operativnih zahvata- laparoskopije. Ovisno o primarnoj dijagnozi, svi naši pacijenti se prezentiraju na onkološkom multidisciplinarnom konziliju, a u svrhu omogućavanja najadekvatnijeg onkološkog liječenja ovih bolesnika. Osim toga, svakom bolesniku omogućavamo i nutricionističko savjetovanje te savjetovanje u Ambulanti za liječenje boli.

Osim zloćudnih bolesti, naši liječnici liječe brojne kirurške bolesti iz segmenta opće kirurgije, s naglaskom na uvođenje za bolesnika poštednijih kirurških zahvata, kao što su laparoskopski operativni zahvati te LASER tehnike kod operacija hemeroida i perianalnih fistula. Ovakve poštedne operacije  osiguravaju bolesniku brži oporavak te unaprijeđuju kvalitetu života po otpustu na kućnu njegu. Manji operativni zahvati izvode se po principima „jednodnevne kirurgije“  i „dnevne bolnice“ .

Godišnje, liječnici našeg odjela obave oko 1000 kirurških zahvata. Osim toga, liječnici Odjela onkološke kirurgije kontinuirano se educiraju, sudjeluju  kao predavači na brojnim domaćim i međunarodnim kongresima. Kontinuirano se bave znanstvenim radom i nosioci su znanstvenih projekata.

Na odjelu je zaposleno 13 medicinskih sestara, koje svakodnevno provode zdravstvenu njegu, pripremaju bolesnike za operacijske zahvate, uzimaju uzorke za dijagnostičke pretrage, dijele terapiju, te vrše edukaciju bolesnika. Osim svakodnevnog rada na odjelu, sestre aktivno sudjeluju na kongresima, stručnim skupovima i seminarima ali su i mentori studentima veleučilišta, sveučilišta i medicinskih škola. Svakodnevnom doedukacijom sestre ovog odjela prate tehnološki i stručni razvoj medicine i sestrinske struke, kako bi mogle pratiti suvremene izazove koji se stavljaju pred njih pri zbrinjavanju onkoloških bolesnika.

Odjel onkološke kirurgije ima 23 kreveta, i jedan apartmanski smještaj.

Djelatnici
 • Čiček Slaven, dr.med.; specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije; v.d. voditelja odjela
 • doc. dr.sc. Mužina Dubravka, dr.med.; specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije i onkološke kirurgije
 • Bilić Zdenko, dr.med.; specijalist abdominalne kirurgije
 • Brletić Danijel, dr.med.; specijalist opće kirurgije
 • Strahija Krunoslav, dr.med.: specijalist abdominalne kirurgije
Radno vrijeme ambulanti

Koloproktološka ambulanta:

 • Čiček Slaven, dr.med.: utorkom od 9:30 do 16h
 • Bilić Zdenko, dr.med.: četvrtkom od 12 do 16h

Ambulanta za abdominalnu (digestivnu) kirurgiju:

 • Mužina Mišić Dubravka, dr.med.: petkom od 10 do 16h