Odjel prehrane (3 lokacije – Vinogradska 29, Ilica 197, Draškovićeva 19)
Odjel dijetetike (lokacija – Vinogradska 29)
Osobe za kontakt:
Rukovoditeljica Službe:
Vedrana Škoro Rendulić, mag. nutr., vedrana.skoro@kbcsm.hr, Tel: +385 1 3787 357
Voditeljica Odjela prehrane (lokacija Vinogradska):
Sonja Marković, ing. preh. tehn., sonja.markovic@kbcsm.hr, Tel: +385 1 3787 438
Voditeljica Odjela prehrane (lokacija Ilica):
Ksenija Ivošević, mag. ing., ksenija.ivosevic@kbcsm.hr, Tel: +385 1 3783 541
Voditelj Odjela prehrane (lokacija Draškovićeva):
Krunoslav Šimunec, mag. ing., krunoslav.simunec@kbcsm.hr, Tel: +385 1 4697 172
Voditeljica Odjela dijetetike (lokacija Vinogradska):
Ivana Đurkan, mag. nutr., ivana.durkan@kbcsm.hr, Tel: +385 1 3787 357
Djelatnost Službe za dijetetiku i prehranu
- planiranje i izrada jelovnika za bolesnike na standardnoj ili posebnoj dijeti ovisno o dijagnozi (sukladno bolničkim uvjetima i Odluci o standardu prehrane bolesnika u bolnicama, NN 59/15);
- kontrola namirnica od dostave, ulaska u proces pripreme do distribucije gotovog dijetalnog obroka za pacijente u skladu s HACCP-om;
- savjetovanje naših pacijenata o dijetoterapiji kod određenih dijagnoza (za vrijeme i nakon hospitalizacije – uz prethodnu najavu Odjelu dijetetike na gore navedeni kontakt telefon ili mail) u svrhu liječenja i sprječavanja komplikacija bolesti (kompletna analiza tjelesne mase, analiza nutritivnog statusa, izrada programa prehrane ovisno o dijagnozi, edukacija o prehrani, nutritivna prevencija).
Rezultati brojnih istraživanja upućuju na činjenicu da odgovarajuća prehrana može indicirati remisiju bolesti, a može poslužiti i kao jedno od terapijskih sredstava u liječenju akutnog stanja bolesti. Dakle, dijetalna prehrana (dijeta, dijetoterapija) koja se prepisuje određenim bolesnicima često ima terapijsku ulogu i zajedno s drugim mjerama liječenja pridonosi ozdravljenju.
Stoga, bolesnike je potrebno educirati o važnostima dijetalne prehrane te ukazati na njezine prednosti i terapijske učinke. Potrebno ih je upoznati s količinom i sastavom pojedinih obroka, energetskom vrijednosti i vremenom uzimanja dnevnih obroka.
Edukativni materijali za pacijente