ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

O nama

Suvremena medicina je pokazala zavidne rezultate u produljenju ljudskog života u posljednjih sto godina uz pretežno mehanicistički pristup problemu. Time se sve više otvara pitanje kvalitete života nakon intervencija i održavanja zdravlja. Spontano se javila potreba za humanizacijom zdrastvene skrbi i integracijom umjetnosti kao sredstva za uspostavu cjelovitosti u sustav.

Centar za umjetnost i medicinu kroz suradnju sa stručnjacima koji su razvili i implementirali program u Cleveland klinici (jednoj od vodećih medicinskih ustanova u svijetu) u slijedećih pet godina želi sustavno uvesti sve forme umjetnosti u prostor bolnice. U sklopu programa nastavlja se s organiziranjem izložbi, koncerata, predstava i predavanja na temu umjetnosti. Utjecaj prostora na osobe u njemu zahtjeva uključenje Centra u planiranje djelatnosti i prostora Klinike.

S medicinske strane, se pokazalo da se na taj način, popravlja raspoloženje, smanjuje potrošnja lijekova protiv boli i anksioznosti i konačno skračuje boravak u bolnici zbog boljeg podnošenja intervencija. Uključenost obitelji u programe olakšava percepciju procesa liječenja od strane svih uključenih i omogućava bolju reintegraciju u život izvan Klinike.

 

Centar za umjetnost I medicine djeluje kao samostalna bolnička jedinica od travnja, 2016.

 

 

Martina Garašić, stalni postav u Otvorenoj knjižnici