ZATVORIX

Vrati me natrag

Odjel za kirurgiju glave i vrata

U povijest Klinike za tumore, tadašnjeg Središnjeg instituta za tumore i slične bolesti, i njezine Službe za tumore glave i vrata kako se službeno zove ORL odjel, utkana su imena dvojice uglednih profesora iz Klinike za otorinolaringologiju i cervikofacijalnu kirurgiju KB Sestre milosrdnice. To je u prvome redu ime akademika Ive Padovana – idejnog začetnika i osnivača Lige za borbu protiv raka Hrvatske (današnje Hrvatske lige protiv raka) i Središnjeg instituta za tumore i slične bolesti (današnje Klinike za tumore) 1968. godine te danas pokojnog prof. dr. sc. Miroslava Oreškovića – prvog voditelja Službe za tumore glave i vrata koja je započela s radom već početkom 1969. Upravo je prof. Orešković u ožujku 1969. obavio i prvu operaciju u tadašnjem Institutu – radikalnu disekciju metastatskog tumora na vratu. Na početku je Služba dijelila desetak postelja u zajedničkom prostoru s neurokirurškom i internističkom službom, no vrlo se brzo i prostorno i kadrovski osamostalila te za svoj rad osigurala 30 postelja kojima i danas raspolaže.

Uz prof. Oreškovića u Službi rade i dva specijalizanta ORL iz KB Sestre milosrdnice: dr. Miljenko Radetić i dr. Marko Turić koji potom prelaze u Institut. Početkom 1973. u Službu za tumore glave i vrata primljen je dr. Zvonimir Kralj s već položenim specijalističkim ispitom, a krajem iste godine dr. Danijel Došen – prvi specijalizant otorinolaringologije u Institutu. Kao peti član Službi se 1976. godine pridružuje dr. Josip Šmalcelj, a od 1992. godine u Službi za tumore glave i vrata radi i dr. Renato Janušić. Nakon prof. dr. sc. Miroslava Oreškovića voditeljem Službe postaje prim.dr. sc. Miljenko Radetić. Njega 1987. godine naslijeđuje prim.dr.sc. Marko Turić, od 1990. godine ravnatelj Klinike za tumore. Današnji voditelj Službe za tumore glave i vrata je prim. mr.sc. Danijel Došen.

Služba godišnje hospitalizira oko 1000 bolesnika od kojih oko 900 biva podvrgnuto kirurškom zahvatu. Liječnici Službe za tumore glave i vrata godišnje obave i oko 3000 ambulantnih pregleda među kojima oko 1000 ambulatnih kirurških zahvata. Na Odjelu se izvode složene operacije planocelularnih karcinomi gornjeg aerodigestivnog sustava (usne šupljine, orofarinksa, grkljana i hipofarinksa), uz primjenu suvremenih načela plastično-rekonstruktivne kirurgije. Odjel se bavi operacijama žlijezda slinovnica, kožnim karcinomima i melanomima glave i vrata. Kirurgija štitnjače zauzima posebno mjesto u razvoju Službe, te je u tridesetogodišnjem razdoblju rada učinjeno preko 10.000 operacija štitne žlijezde. Slijedeći temeljno načelo cijele Klinike za tumore, Služba za tumore glave i vrata provodi i njeguje združeni pristup liječenja. U njoj se dakle, osim kirurškog liječenja, provodi i radioterapija, kemoterapija i rehabilitacija. Tako od godine 1973. Služba stručno pomaže i nadzire i rad Udruge laringektomiranih bolesnika, prve takve udruge u ovom dijelu Europe.

Liječnici u Odjelu za tumore glave i vrata: prim.mr.sc. Danijel Došen, dr. med. – voditelj Odjela prim.mr.sc. Renato Janušić, dr. med. Josip Šmalcelj, dr. med dr.sc. Marija Pastorčić Grgić, dr. med. Krešimir Gršić, dr. med. Tomislav Novosel, dr. med.

Specijalizanti: Pavao Perše dr.med. Tomislav Tomičević, dr.med. Boris Stubljar, dr.med. Iva Ledinsky, dr.med.