ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Tečaj: „MJESTO I ULOGA KOLPOSKOPIJE U RANOJ DIJAGNOZI I PREVENCIJI NEOPLASTIČKIH PROMJENA VRATA MATERNICE I DONJEG GENITALNOG TRAKTA“

Hrvatsko društva za kolposkopiju i bolestima vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora, organiziralo je do danas 14 tečaja pod nazivom „MJESTO I ULOGA KOLPOSKOPIJE U RANOJ DIJAGNOZI I PREVENCIJI NEOPLASTIČKIH PROMJENA VRATA MATERNICE I DONJEG GENITALNOG TRAKTA“.

Dio tečaja je organiziran u suradnji s Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, od kuda nam dolazi većina predavača.

 

Ovaj tečaj nastavak je prethodnih .

 

Održat ćemo ga 26. i 27. 4. 2024. u KBC Sestre milosrdnice – Multimedijski centar.

 

Program tečaja je organiziran radi edukacije i obnove znanja iz dijagnostike premalignih i ranih malignih promjena vrata maternice i donjeg genitalnog trakta žene.

Namijenjen je specijalistima i specijalizantima ginekologije i opstetricije, te suradnim i komplemetarnim specijalizacijama (ginekološka citologija, ginekološka patologije, dermatovenerologija, infektologija, stomatologija).

Kolposkopija kao metoda je dio mozaika dijagnostičkih metoda, uz citologiju tj Papa test, te detekciju humanog papiloma virusa ( HPV ), kojima se detektiraju premaligne i rane maligne promjene vata materice te stidnice, rodnice i anusa. Potvrda ili negacija je ovih lezija je patohistološki nalaz koji je ujedno i metoda provjere uspješnosti kako citoloških tako i kolposkopskih dijagnoza. Na taj način je prevencija i liječenja raka vrata maternice uspješnija.

Uloga kolposkopije je posebno istaknuta i neophodna u svim organiziranim nacionalnim programima otkrivanja lezija koje mogu dovesti ili jesu rak vrata maternice.

Kolposkopskim tečajem očekujemo da će usvajanjem teoretskih i praktičnih spoznaja pridonijeti napretku primjene kolposkopije, po novim europskim standarima, a prema uputama Europske kolposkopske federacije ( EFC).

Kontinuirano educiranje, prakticiranje i dovoljan broj kolposkopija neophodno je za uspjeh prepoznavanja promjena koje mogu dovesti do raka vrata maternice.

 

 

Doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med.

Predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora.