ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Tečaj: „MJESTO I ULOGA KOLPOSKOPIJE U RANOJ DIJAGNOZI I PREVENCIJI NEOPLASTIČKIH PROMJENA VRATA MATERNICE I DONJEG GENITALNOG TRAKTA“

Obavijest o četrnaestom  poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I. kategorije:

Hrvatsko društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice Hrvatskog liječničkog zbora, do danas, je organiziralo 13 tečaja pod nazivom:

 „MJESTO I ULOGA KOLPOSKOPIJE U RANOJ DIJAGNOZI I PREVENCIJI NEOPLASTIČKIH PROMJENA VRATA MATERNICE I DONJEG GENITALNOG TRAKTA“.

Tečaj će se održati 8. i. 9. 12. 2023. u KBC Sestre milosrdnice, Klinika za ženske bolesti i porodništvo – Predavaonica. Zgrada broj 6 (nisko prizemlje).

Program tečaja je organiziran radi edukacije i obnove znanja iz dijagnostike premalignih i ranih malignih promjena vrata maternice i donjeg genitalnog trakta žene.

Namijenjen je specijalistima i specijalizantima ginekologije i opstetricije, te suradnim i komplementarnim specijalizacijama  (ginekološka citologija, ginekološka patologije, dermatovenerologija, infektologija, stomatologija).

Kolposkopija kao metoda je dio mozaika dijagnostičkih metoda, uz citologiju, tj. Papa test, te detekciju humanog papiloma virusa (HPV), kojima se detektiraju premaligne i rane maligne promjene vata maternice, te stidnice, rodnice i anusa. Potvrda ili negacija ovih lezija je patohistološki nalaz koji je ujedno i metoda provjere uspješnosti kako citoloških tako i kolposkopskih  dijagnoza. Time je prevencija i liječenje raka vrata maternice uspješnija.

Uloga kolposkopije je posebno istaknuta i neophodna  u svim organiziranim, nacionalnim, programima otkrivanja lezija koje mogu dovesti ili jesu rak vrata maternice.

Kolposkopskim tečajem očekujemo da će se usvajanjem teoretskih i praktičnih spoznaja  pridonijeti napretku primjene kolposkopije, po novim europskim standardima, a prema uputama  Europske kolposkopske federacije (EFC).

Kontinuirano educiranje, prakticiranje i dovoljan broj kolposkopija neophodno je za uspjeh prepoznavanja promjena koje mogu dovesti do raka vrata maternice.

Doc. prim. dr. sc. Dražan Butorac, dr. med.

Predsjednik Hrvatskog društva za kolposkopiju i bolesti vrata maternice  Hrvatskog liječničkog zbora

Plan i program tečaja možete pronaći ovdje: 14. tečaj kolposkopije