ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Page details Vrati me natrag

Izvješće s 1. Simpozija za medicinske sestre i tehničare KBC Sestre milosrdnice Podijeli dar života, Budi heroj – Budi donor

09.06.2023.

26. svibnja 2023. godine u hotelu Dubrovnik u Zagrebu održan je 1. Simpozij za medicinske sestre i tehničare pod nazivom Podijeli dar života, Budi heroj – Budi donor povodom obilježavanja Nacionalnog dana darivanja organa i tkiva.

Nacionalni dan darivanja organa i tkiva proglašen je odlukom Hrvatskog sabora 2006. godine. Hrvatski transplantacijski program, zbog svojih dostignuća u javnosti i međunarodnoj stručnoj zajednici prepoznat je kao hrvatski zdravstveni brend, svoje uporište uvijek iznova potvrđuje u humanom činu darivanja organa kao iskazu solidarnosti pojedinca prema zajednici i onima koji čekaju na transplantaciju. Ovo je bila prilika da se javno zahvali svim darivateljima organa i njihovim obiteljima koji u trenucima suočavanja s gubitkom voljene osobe smognu snage misliti o budućnosti njima potpuno nepoznate osobe. Također zahvala ide i svim zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji na bilo koji način pridonose Nacionalnom transplantacijskom programu.

Broj transplantacija organa jedan je od najznačajnijih indikatora kvalitete zdravstvenog sustava, odnosno pokazatelj uspješnosti cjelokupnog zdravstvenog sustava. U samom eksplatacijsko- transplantacijskom procesu neizostavna je uloga medicinskih sestara, onih koje rade u jedinicama intenzivnog liječenja, operacijske sestre, anesteziološki tehničari, sestre na odjelima gdje se zbrinjavaju transplantirani pacijenti, sestre koje rade u bankama tkiva te na zavodima za transfuziju.

Informiranje i senzibiliziranje javnosti o humanom činu darivanja i presađivanja organa i tkiva od iznimne je važnosti za svakog čovjeka, jer se time spašava veliki broj ljudskih života.

Suorganizator i pokrovitelj Simpozija bilo je Ministarstvo zdravstva, predsjednik Sabora RH, Gordan Jandroković te gradonačelnik grada Zagreba, Tomislav Tomašević.

Simpozij su svojim dolaskom uveličali brojni visoki gosti i uzvanici:

 • Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnica u Hrvatskom saboru, Nikolina Baradić,
 • Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Tomislav Dulibić,
 • Izaslanica gradonačelnika grada Zagreba, Ivana Đerek Dubravčić,
 • Posebna savjetnica Ministra zdravstva za sestrinstvo, Snježana Krpeta,
 • Načelnica Sektora za transplantaciju i biomedicinu u Ministarstvu zdravstva, Martina Anušić Juričić,
 • Nacionalna transplantacijska koordinatorica, Marina Premužić,
 • Predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara, Mario Gazić,
 • Dekan medicinskog fakulteta Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Dalibor Karlović,
 • Ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, Irena Jukić,
 • Predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i transplantacijsku biologiju i Hrvatske banke tkiva i stanica, Branka Golubić Ćepulić,
 • Pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju, Stipislav Jadrijević.

Na početku simpozija, sudionike su pozdravili domaćini, pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo KBC Sestre milosrdnice, Biserka Režek i zamjenik ravnatelja KBC Sestre milosrdnice, Neven Tučkar.

S donorskim programom u Hrvatskoj i Europskoj uniji upoznala nas je Martina Anušić Jurčić. Eksplatacijski program u KBC Sestre milosrdnice približila nam je Željka Gavranović. Tonči Matulić govorio je o doniranju organa i transplantaciji kroz prizmu etike i religije.

Darija Krčmar, Danijela Rac, Ana Rede Samardžić svoja stručna predavanja usmjerile su prema ulozi i kompetencijama medicinske sestre u eksplantacijskom postupku te njezi pacijenta nakon transplantacije. Koja je uloga banke tkiva i koja su sve to tkiva koja se prikupljaju i obrađuju posebnim postupkom da bi se kasnije mogla koristiti u liječenju pacijenata, ispričala nam je Gordana Zmiš. Komunikacija sa obitelji potencijalnog donora specifična je, zahtjeva puno znanja i suosjećanja, a ona je jedan od preduvjeta uspješnosti procesa eksplantacije i transplantacije. Kako komunicirati sa obitelji govorila nam je Rosana Svetić Čišić.

Nakon stručnih predavanja svoje životne priče sa sudionicima simpozija podijelile su kolegice, medicinske sestre koje su se našle u ulozi transplantiranih pacijenata. Jelena Dominiković, kao dijete oboljela od cistične fibroze, uspješno su joj transplantirana pluća. Ljiljani Maljak, oboljeloj od nespecifične ciroze jetre, uspješno je transplantirana jetra. Transplantacija im je pružila priliku za novi život i to život „punim plućima“.

Analizom evaluacijskih listića u kojima je maksimalna ocjena bila 5, sudionici su ocijenili sa prosječnom ocjenom 4,7 predavanja, a organizaciju simpozija sa ocjenom 4,9.

« 1 of 3 »