ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

39. Simpozij Hrvatska proljetna pedijatrijska škola Split 17-21. travnja 2023.

 U Splitu je od 17-21. travnja 2023.g. održan 39. Simpozij Hrvatska proljetna pedijatrijska škola. Održavanje Simpozija su omogućili Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, Pedijatrijsko društvo HUMS- a, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu i KBC Split.

Teme ovogodišnje Hrvatske proljetne pedijatrijske škole bile su pulmologija, mali kirurški zahvati, te neurologija. Simpozij se odlikuje zajedničkim radom i predavanjima liječnika i medicinskih sestara.

Medicinske sestre, Klinike za pedijatriju i Klinike za kožne bolesti, KBC Sestre milosrdnice su i ove godine bile aktivni sudionici Simpozija. U plenarnom dijelu prvog dana Simpozija predavanje na temu „ 10 godina Edukacijsko rekreacijskih kampova za djecu s epilepsijom“ održala je Kristina Kužnik, mag.med.techn. glavna sestra Klinike za pedijatriju. U dijelu predavanja iz pulmologije radove s prikazom bolesnika su prezentirale, Danijela Dević, bacc.med.techn.koja je govorila o djeci s primarnom cilijarnom displazijom, zatim Darija Drgestin, ms, s prikazom bolesnika s Neurofibromatozom tip l, te kolegica Ines Birkić Belanović, mag.med.techn. koja je prikazala koliko atopijski deramatitis može biti prvi simptom razvijanja astme u djece.

U danima neurologije Nikolina Bedeković, bacc.med.techn. prikazala je bolesnika s rijetkom neurološkom bolesti metakromatskom leukodistrofijom, te je Ivana Smetiško, ms navela važnost prihvatljive komunikacije s djecom koja imaju poteškoće u razvoju.

Prezentirana predavanja izazvala su dobru, kvalitetnu i nadasve zanimljivu raspravu.

Ukupno je održano 45 predavanja na Simpoziju za medicinske sestre i tehničare, s gostima predavačima iz Slovenije i Bosne i Hercegovine,  u organizaciji PD HUMS-a, pod vodstvom predsjednice PD Kristine Kužnik, mag.med.techn. koja je ujedno i urednik uskoro objavljenog Zbornika radova u digitalnom obliku, u nakladi KBC Sestre milosrdnice.

39. Simpozij Hrvatska proljetna pedijatrijska škola može se pohvaliti zaista vrhunskim, kvalitetnim, i prije svega stručnim, izvrsno prezentiranim radovima medicinskih sestara iz gore navedenih područja pedijatrijske skrbi. Ponovno je istaknuta sigurnost djeteta koja ovisi o nizu parametara, ali svakako moramo ustrajati na spoznajama koje su usmjerene na sigurnu i učinkovitu zdravstvenu skrb djece. I dalje postoje zahtjevi za jedinstvenom zdravstvenom njegom kod djece gdje se od medicinskih sestara traže specifična znanja i vještine koja se stječu kvalitetnom i trajnom edukacijom. Simpozij je završio sa zaključkom da smo dodatno obogatili svoje stručne spoznaje, te zajednički ostvarili novi doprinos pedijatrijskoj struci medicinskih sestara u Hrvatskoj. Uspjeh zdravstvene skrbi ovisi o ispravno postavljenim ciljevima koji će uz najbolju moguću njegu pružiti djetetu siguran boravak u bolnici.

 

Kristina Kužnik, mag.med.techn.