ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

HUMANIZACIJA MEDICINSKE DJELATNOSTI – Izložba ‘Humor’ na Klinici za tumore KBC-a Sestre milosrdnice

Centar za umjetnost i medicinu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice već dugi niz godina svoje djelovanje bazira na humanizaciji zdravstvene skrbi i integraciji umjetnosti kao sredstva za uspostavu kvalitete života nakon intervencija i održavanja zdravlja. Program uključuje izložbe, koncerte, predstave i predavanja na temu umjetnosti. 2011. osnovana je i galerija Panacea koja od tada kontinuirano izlaže.

Nova izložba pod nazivom ‘Humor’ otvorena je 28. studenog u galeriji Panacea, a realizirana je u suradnji Centra za umjetnost i medicinu Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Na izložbi su predstavljeni radovi bivših i sadašnjih studenata te profesora Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i gostujućih studenata, alumnija i profesora Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

‘Liječenje onkoloških bolesnika nije samo ono što se odnosi na lijekove, kirurške zahvate ili terapije, već i na sve popratne sadržaje koji će poboljšati njihovu kvalitetu života. I baš zato su ovakve izložbe potrebne jer prije svega humaniziraju prostor, jačaju pozitivne veze pacijenta sa zdravstvenom ustanovom te daju podršku za daljnje uspješno liječenje,’ istaknuo je doc. Robert Šeparović, predstojnik Klinike za tumore.

‘Ovo je jedna izuzetno kvalitetna suradnja između dviju akademskih ustanova, KBC-a Sestre milosrdnice kao nastavne baze Zagrebačkog sveučilišta, Medicinskog, Stomatološkog i Katoličkog fakulteta te Akademije likovnih umjetnosti, a sve na dobrobit pacijenata, ali i dobrobit ljudi koji ovdje svakodnevno rade,’ zaključio je ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice, prof. Davor Vagić.

‘Izložba radova studenata i profesora dviju hrvatskih akademija iz Zagreba i Osijeka nastavak su nastojanja da svijet u kojem živimo učine ljudskijim te potvrde zaboravljenu istinu: suprotno od smiješnog nije ozbiljno, suprotno od smiješnog je ne-smiješno,’ istaknuo je u svom predgovoru Zlatko Kozina, suradnik izložbe.

Izložba ‘Humor’ može se pogledati do kraja siječnja 2023. u galeriji Pancea, Centar za umjetnost i medicinu Klinike za tumore, KBC Sestre milosrdnice, Ilica 197.