ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Održan STOMA TEČAJ prve kategorije za medicinske sestre, u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice

Nedostatak kvalitetnih edukacija u području zdravstvene njege pacijenata sa stomom, potvrđuje izniman odaziv i interes za upravo održani boutique STOMA TEČAJ prve kategorije za medicinske sestre, koji je svim polaznicima, osim pomno osmišljenog teoretskog dijela, omogućio i praktično sudjelovanje u radionicama te suočavanje s rješavanjem svih zahtjeva koji se javljaju kod zdravstvene njege pacijenata sa stomom.

Dana 25. i 26. ožujka te 1. i 2. travnja 2022. godine održao se boutique STOMA TEČAJ prve kategorije za medicinske sestre u organizaciji Službe za zdravstvenu njegu Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Boutique, jer se željelo sudionicima pristupiti na gotovo pa individualiziran način kako bi najbolje usvojili nova znanja i vještine.

Pristup STOMA TEČAJU bio je multidisciplinaran, kao i u praksi: u njegovom su kreiranju sudjelovali liječnici, medicinske sestre, nutricionisti i fizioterapeuti, dok su jedni od voditelja STOMA TEČAJA bile i medicinske sestre enterostomalni terapeuti. STOMA TEČAJ povezao je primarnu razinu zdravstvene zaštite s tercijarnom, jer pacijent sa stomom nerijetko prolazi sve instance. Kvaliteta programa STOMA TEČAJA u svojoj bazi sadržavala je nezaobilazni teorijski dio koji je nadograđen interaktivnim radionicama. Na taj način svakom sudioniku omogućeno je da se suoči s nekom o problematika rješavanja zahtjeva koji se javljaju kod zdravstvene njege pacijenata sa stomom.

Stoma jest kirurškim putem izveden otvor na trbušnoj stjenci koji može biti privremen ili stalan, te može narušiti, osim tjelesnog, i psihosocijalni dio pacijentovog života. Planirana zdravstvena njega temeljena na znanjima medicinskih sestara, uz uključenost pacijenta i njegove obitelji u kontinuiranu zdravstvenu njegu, ključ jest reintegracije pacijenta sa stomom u njegovo prvotno okruženje.

Misija STOMA TEČAJA bila je dobiti osviještenu skupinu motiviranih profesionalaca, medicinskih sestara, koji posjeduju novi potencijal znanja i vještina na kojima se grade bolje mogućnosti za osobe sa stomom, razvija profesija medicinskih sestara i postavljaju temelji izvrsnosti u zdravstvenoj njezi osoba sa stomom.