ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Instalacija seizmičke opreme za rano otkrivanje potresa u zgradi Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice

Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija neposredno su nakon razornih potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku u ožujku i prosincu 2020. godine uspostavili protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera.

Temeljem dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine, pružio financijsku potporu putem UNESCO-ovog Hitnog fonda te organizirao donaciju javno-privatnog partnera, japanske tvrtke Challenge Co., Ltd. koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.

Tvrtka će Hrvatskoj donirati uređaje, a direktor tvrtke Challenge Co. Kazuo Sasaki obučit će hrvatske stručnjake instalaciji i održavanju. U dogovoru sa stručnjacima, Ministarstvo kulture i medija odabralo je nekoliko zaštićenih spomenika kulture i zgrada bolnica za ovu donaciju na kojima će se postaviti uređaj u koordinaciji s kolegama iz resornih tijela od Seizmološke službe, preko Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova do Ministarstva znanosti i obrazovanja i Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode.

Zgrada Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice izabrana je za ovu donaciju. Instalacija uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres instalirana je u Upravnoj zgradi bolnice 26. listopada 2021.