ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

In memoriam – Prim. Robert Torre, dr. med. (1965. – 2021.)

Dana 14. listopada 2021., iznenada je preminuo dobar čovjek, naš dragi kolega, prijatelj, vrsni liječnik. Robert Torre rođen je u Zagrebu 29. siječnja 1965. godine. Odrastao je i živio u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu te Medicinski fakultet. Sudionik je Domovinskog rata od 1992. do 1993. Cijeli svoj radni vijek od 1993. godine, najprije kao specijalizant, potom kao specijalist psihijatrije, a kasnije i kao voditelj odjela Ovisnosti o alkoholu radi u KBC-u Sestre milosrdnice na Klinici za psihijatriju. Robert Torre bio je primarius i subspecijalist alkoholizma i drugih ovisnosti te socijalne psihijatrije.  Autor je više znanstvenih radova ali i brojnih knjiga.

Za nas djelatnike Klinike za psihijatriju živjeti i raditi s Robertom bio je dar. Bio je tako dobre naravi da je uvijek okupljao ljude, kolege, suradnike ali i bolesnike i njihove obitelji. Svoj liječnički poziv uistinu je doživljavao strastveno, bolesnici su ga voljeli a i on bolesnike bez rezerve. Kao liječnik bio je izuzetno kolegijalan, marljiv i pouzdan. Posebnu pozornost je posvećivao edukaciji budućih psihijatara i taj dio posla mu je bio posebno drag. Svi smo mi učili od primarijusa Torre. Robert je ostavio dubok i neizbrisiv trag, ne samo kroz njegovo javno djelovanje, nego i na nas njegove suradnike koji su ostali bez važnog povezujućeg člana.  U svakom trenutku svoje pojavnosti nesebično je širio duboka i neprocjenjiva znanja koje je imao, a nas navodio da i mi promišljamo i djelujemo šire od ustaljenih okvira. Bio je hrabar u promicanju svojih ideja ne bojeći se posljedica. Naime, da bi bili uspješni, da bi dalje rasli i razvijali se u našem radu potrebno je slobodno razmišljanje i preispitivanje. Bez toga bili bi zarobljeni, ne bi bili slobodni, struku bi dovodili u stanje mirovanja, zadovoljstva samim sobom, a to nije bit znanosti. Stalno se moramo preispitivati. Bez preispitivanja znanost postaje ideologija a mi sljedbenici, koji nismo slobodni.

Osim što je bio vrstan liječnik, psihijatar, bio je erudit i čovjek širokih pogleda na svijet.

Naš Robert je otišao tiho, brzo, čvrsto vezan uz svoje ideje koje je brižno čuvao od ustaljene svakodnevnice. Dok njegova misao bude živjela u našoj ustanovi i dok budemo promicali vrijednosti koje je zagovarao, ovo će biti bolnica u kojoj će bolesnici i dalje nalaziti nadu.

KBC Sestre milosrdnice, Klinika za psihijatriju