ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Detalj Vrati me natrag

U znak sjećanja – ANKICA PIŠPEK (1931.-2021.)

29.01.2021.

Dana 23.01.2020. godine u 90-toj godini života zauvijek nas je napustila  Ankica Pišpek, koja je bila glavna sestra naše bolnice u razdoblju od prosinca 1969. godine sve do umirovljenja u lipnju 1990. godine. U sestrinstvu ove ustanove ostavila je veliki trag i naslijeđe koje moramo cijeniti i razvijati. 

Ankica Pišpek  rođena je 1931. godine u Kninu, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju, a potom je u Zagrebu završila  Srednju medicinsku školu za liječničke pomoćnice. Po završetku školovanja zaposlila se bolnici „Dr. Mladen Stojanović“ (današnji KBC Sestre milosrdnice). Nakon položenog pripravničkog ispita kontinuirano se usavršavala te je 1954. godine Bolnica je upućuje na poslijediplomski studij u Školu narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ gdje se  osposobljava za stručnog predavača i terenski rad.

Osim njenog doprinosa u razvoju sestrinstva naše ustanove, veliku ulogu imala je u razvoju psihijatrijskog sestrinstva, ne samo u našoj ustanovi, već i šire. Od 1951. do 1969. godine obnašala je dužnost glavne sestre tadašnjeg Odjela za neuropsihijatriju te je svojim znanjem i entuzijazmom pridonijela edukaciji osoblja uvodeći suvremene pristupe u skrbi za psihijatrijskog bolesnika.

Zalagala se za zapošljavanje kvalificiranih medicinskih sestara, njihovu stalnu edukaciju, pisanje zapisnika i svakodnevnu evaluaciju rada na Odjelu te slijedila i uvodila promjene u zdravstvenoj njezi psihijatrijskih bolesnika, posebno u skrbi osoba u procesu odvikavanja od alkohola. Godine 1968. provela je jednogodišnju edukaciju u timu sa psihijatrom i socijalnom radnicom iz područja alkohologije u Čehoslovačkoj. Veliku podršku u radu i dodatnoj edukaciji medicinskih sestara na području psihijatrije i alkohologije imala je od  tadašnjeg predstojnika Klinike, prof. sc. dr. Vladimira Hudolina. Bila je uspješna i u području organizacije i upravljanja, posebno u nabavi sredstava potrebnih za provođenje kvalitetne zdravstvene njege, cijenjeni suradnik te je, zajedno s ostalima, aktivno sudjelovala i u razvoju današnje Klinike za psihijatriju.

Za glavnu sestru Bolnice izabrana je 1969. godine pa je imala mogućnost da svoje ideje i entuzijazam širi na sestrinstvo cijele ustanove. Svojim aktivnim stručnim djelovanjem potaknula je razvoj sestrinstva naše ustanove kao i u ustanovama u cijeloj  Republici Hrvatskoj. Objavila je više samostalnih radova u časopisima: Psihijatrijska njega, Sestrinski vjesnik, Zdravstvo te kongresnih radova i sažetaka u zbornicima. Sudjelovala je na mnogim kongresima, simpozijima i seminarima održanim u Hrvatskoj i u svijetu. Koautor je 20-tak radova prezentiranim na međunarodnim skupovima medicinskih sestara (Atena, Budimpešta, Milano) iz područja psihijatrijske i neurološke zdravstvene njege, koautor je nekoliko sestrinskih udžbenika za srednje medicinske škole, skripta za višu medicinsku školu, te brojnih priručnika za njegu bolesnika i higijenski minimum. Od 1971. do 1986. godine bila je glavna urednica glasila medicinskih sestara Republike Hrvatske (Vjesnik medicinskih sestara i tehničara) i pet godina glavna urednica časopisa  Psihijatrijska njega.

Bila je aktivni je član i pokretač sestrinskih organizacija, od 1970. do 1978. godine bila je  predsjednica Saveza sestara i tehničara Hrvatske, a od 1953. godine članica Izvršnog odbora Saveza gdje je aktivno sudjelovala u osnivanju regionalnih ogranaka i stručnih sekcija (primarna zdravstvena zaštita, neuropsihijatrijska, onkološka, kirurška, internistička, pedijatrijska).

Za svoj rad, Ankica Pišpek dobila je brojna priznanja, a među njima je potrebno istaknuti: Srebrnu sestrinsku značku, Zlatnu sestrinsku značku, Povelju povodom dvadesete obljetnice Udruge zdravstvenih radnih organizacija, Bolničku nagradu dr. Marija Schlesinger, Orden rada sa srebrnim vijencem i Nagradu za životno djelo i izniman doprinos sestrinskoj profesiji HUMS-a koju je dobila 2009. godine.

Sestrinstvo KBC Sestre milosrdnice neće zaboraviti naslijeđe koje nam je ostavila i nastaviti će slijediti njezinu viziju u budućnosti koja je pred nama.