ZATVORIX

X

Upišite pojam u tražilicu

Vrati me natrag

Izložba slika u Klinici za urologiju – Antonia Maričević

Antonia Maričević umjetnica je koja se jednako vješto služi tehnikom akrila na platnu, crteža, kolaža. Bilježi ono što ju neposredno zaokuplja, reagira na doživljaj, u konkretnom slučaju izloženih radova reagirala je na vizualne slike koje su joj se tijekom višemjesečnog studijskog boravka na Erasmus programu u Sofiji najviše urezale u pamćenje dok je svakodnevno prolazila ulicama ovoga grada. Na radovima manjih formata ukazuje na odnos čovjeka i prirode. Naime, zamijetila je kako se u glavnom gradu Bugarske prostim okom mogu vidjeti oblačci smoga. Ovu je temu pretvorila u vizualno upečatljivu kritiku odnosa čovjeka i prirode, kritiku vrlo pogrešnog osjećaja čovjekove nadmoći nad prirodom. U kolažima se na ovu temu isprepliću mnogi prizori, od manualnih radova, primarnih djelatnosti u ekonomski slabije razvijenim zemljama, topljenja ledenjaka kao posljedice globalnog zatopljenja, života pod morem, globalizacije gradova i sl. Istrgani prizori iz časopisa, postavljeni jedni pored drugih, a na koje intervenira crtežom i bojom, vješto složeni, ukazuju na kaos, uzroke i posljedice u dobu u kojemu živimo.

Drugi ciklus nosi naziv “Lutalice”, inspiriran je, također, boravkom u Sofiji, u kojoj je, kako kaže ova umjetnica, vidjela puno pasa lutalica. Taj osjećaj nemoći pojedinca dok ih sve promatra, njih mnogo, svakoga sklupčanog u svojem kutu, naviklih da ne traže puno ili uopće ništa, gotovo pa pomirenih sa sudbinom, njihovu tugu čitljivu u očima, tu emociju prenijela je svojim umjetničkim rukopisom. Emociju prenosi bilo u tehnici akrila na platnu diskretnim koloritom u kojemu se isprepliće mnoštvo nijansi boja i usamljenim psom kao glavnim protagonistom, bilo u kolažima s jakim koloritom u kojima je pas tek posredno naznačen, ili pak vještim crtežom olovkom.

Jedan vrlo zreo rukopis za mladu umjetnicu. Ova studentica u klasi Matka Vekića zasigurno pred sobom ima svijetlu slikarsku budućnost.

 

Patricia Kiš,
dipl. pov. umj.

 

Izvor: Klinika za urologiju