Vodič za pacijente

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice posluje na sljedećim lokacijama:

 • Vinogradska cesta 29, Zagreb
 • Klinika za traumatologiju – Draškovićeva ulica 19, Zagreb
 • Klinika za tumore-Centar za maligne bolesti – Ilica 197, Zagreb

OSNOVNE INFORMACIJE O PRIJEMU I BORAVKU U BOLNICI

PRIJEM

U prizemlju upravne zgrade, na glavnom ulazu, nalazi se mjesto informacija na kojemu će Vas osoblje uputiti prema traženoj lokaciji. Na samom ulazu u bolnički krug stoji i plan bolničkog kompleksa koji Vam omogućuje lakše snalaženje. Prijem u KBC može biti hitan ili redovan. Kod redovnog prijema bolesnik i pratnja se prvo javljaju na odjel, gdje će dobiti daljnje upute o proceduri prijema. U slučaju hitnog prijema bolesnik i pratnja se javljaju u Centar za hitni prijem.

POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJEM U BOLNICU

 • osobna iskaznica
 • zdravstvena iskaznica
 • iskaznica dopunskog zdravstvenog osiguranja (ukoliko ste korisnik)
 • uputnica liječnika opće prakse ili liječnika iz druge bolnice za bolničko liječenje
 • povijest bolesti (sva dokumentacija koju posjedujete: nalazi pretraga, rendgenske snimke…)

Ukoliko se radi o hitnom prijemu, bilo bi poželjno da bolesnik kod sebe ima prethodno navedene dokumente, lijekove koje koristi (ako koristi) i nešto novca za možebitne dodatne troškove. Poželjna je i osobna pratnja bolesnika.

VRIJEDNE STVARI

Molimo Vas da novac, nakit i ostale vrijedne stvari ostavite kod kuće jer KBC ne preuzima odgovornost u slučaju nestanka istih.

RADNO VRIJEME

Polikliničko-konzilijarne ambulante rade radnim danom u jutarnjoj i/ili popodnevnoj smjeni. Informacije o radnom vremenu su izvješene na vratima svake ambulante i možete ih dobiti telefonski. Hitni bolesnici primaju se od 0 od 24 sata.

POSJETE

Posjete su usklađene s radom pojedinih klinika i zavoda, a o njima se možete informirati prilikom prijema.

OTPUST IZ KBC-a

Otpust se planira i o njemu ćete Vi i Vaša obitelj biti pravovremeno obaviješteni. Od liječnika ćete dobiti otpusno pismo s preporukama za daljnje kontrole i upute o daljnjem zdravstveno-prihvatljivom ponašanju.

Poželjno je da po Vas dođe pratnja koju će osoblje uputiti kako i gdje podmiriti sve obveze eventualnog plaćanja (ukoliko nemate dopunsko osiguranje) ili cjelokupnog iznosa liječenja (ukoliko nemate adekvatno zdravstveno osiguranje).

Transport kući ili u drugu ustanovu ovisi o stanju pacijenta. Moguć je transport vozilom saniteta ili alternativnim prijevozom prema procjeni liječnika.

Ukoliko je potrebno nastaviti kućno liječenje i njegu, to će obaviti patronažna služba u dogovoru s Vašim izabranim obiteljskim liječnikom.

Kod otpusta malodobnog bolesnika moraju biti prisutni njegovi roditelji ili skrbnici.

VJERSKI OBREDI

U krugu KBC-a nalazi se crkva Presvetog Srca Isusovog čija su Vam vrata tijekom dana uvijek otvorena. Raspored vjerskih obreda izvješen je na vratima. Na odjelima je moguće primiti svete sakramente (ispovijed, pričest, bolesničko pomazanje…), a za detaljnije informacije obratite se osoblju na odjelu. Vjernicima drugih vjeroispovijesti će se, u dogovoru s osobljem, omogućiti kontakt s osobom po njihovoj želji.

ŠTO JE JOŠ VAŽNO?

 • Informacije o bolesti i liječenju možete dobiti samo od liječnika.
 • Informacije u vezi s primjenom lijekova, dijetom i zdravstveno – prihvatljivim ponašanjem dobit ćete od medicinske sestre.
 • Uzimate samo one lijekove koje Vam je propisao Vaš odjelni liječnik.
 • Za svaki medicinski zahvat je potreban Vaš pristanak. Medicinsko osoblje će Vas prije potpisivanja izjave o pristanku upoznati i s mogućim rizicima, komplikacijama i posljedicama.
 • Podaci o Vašem zdravstvenom stanju su tajni. Mogu ih dobiti samo osobe koje ste Vi ovlastili za to prilikom prijema u bolnicu.
 • Smještaj u bolničkim apartmanima naplaćuje se prema cjeniku.
 • Pušenje i konzumiranje alkoholnih pića u krugu KBC-a je STROGO ZABRANJENO.