U galeriji Panacea Klinike za tumore – KBC sestre milosrdnice, Ilica 197, od lipnja do kolovoza 2018. g. otvorena je izložba fotografija Gorana Letića Leptiri požeškog kraja

Umirovljeni hrvatski branitelj Goran Letić, autor knjige Leptiri požeškog kraja leptire je počeo proučavati i fotografirati spontano, a nakon nekog vremena u cijeli projekt uključeni su hrvatski leptirolozi, čime je priča otišla korak dalje i prerasla u stručnu i znanstvenu dimenziju. – Sve je počelo spontano, nije postojala namjera, djeca su primijetila leptira u dvorištu i tražila da im ga fotografiram. Kada sam izradio sliku vidio sam da dobro izgleda, svojom teksturom, bojom i izgledom. Tada sam odlučio probati napraviti još bolju fotografiju, ali sada je bio drugi leptir pa treći i tako dok sam ja uvježbavao kako napraviti što bolju fotografiju pronašao sam četiri različite vrste – rekao je Goran Letić. Tada se rodila ideja da na fotografijama zabilježi svih deset vrsta na našem području. Napravio je tisuće fotografija i na jednom kvadratnom kilometru zabilježio je čak 83 vrste leptira. U Hrvatskoj je zabilježeno oko 3 000 vrsta leptira, pri čemu smo u samom vrhu europskih zemalja po očuvanosti staništa i vrsta.

– Zatim je krenula potraga za imenima svih pronađenih vrsta, međutim pronašao sam izrazito malo podataka u dostupnoj literaturi. Počeo sam malo podrobnije istraživanje na internetu i u konačnici sam skupio sve potrebne podatke koje sam za svakog leptira složio u tablice uz svaku fotografiju i tako je u biti nastala knjiga. Sve je to išlo korak po korak bez neke očite namjere. U konačnici dobio se jedan vrijedan materijal za sve one koji se profesionalno bave leptirima ili su zaljubljenici u leptire – istaknuo je Goran Letić. Ovako veliki broj vrsta leptira zabilježen na malom području pokazatelj je dobre ekološke situacije na našem području i prema riječima Gorana Letića to bi trebalo iskoristiti u promidžbi naših poljoprivrednih proizvoda i kontinentalnog turizma, jer posjedujemo bogatstvo koje se ne može kupiti novcem. Mi se možda ne možemo natjecati s nekim zapadnim zemljama u proizvodnji automobila, ali ni ne trebamo, trebamo iskoristiti naša prirodna bogatstva koje imamo.

 

 

Ana Vuković