Stručna djelatnost

Operacijske dvorane Klinike za neurokirurgiju opremljene su modernom neurokirurškom opremom, a liječnici su osposobljeni za izvođenje svih vrsta neurokirurških operacija, kao i operacija koje nije moguće izvesti u svim neurokirurškim ustanovama u Hrvatskoj, i to iz područja cerebrovaskularne kirurgije (operacije aneurizmi, AV malformacija, angioma) do operacija svih tumora lubanjske osnovice i tumora hipofize.

Uz standardne neurokirurške operacije, tijekom rada uvedeni su novi operacijski postupci u neurokiruršku praksu Klinike, od kojih ističemo slijedeće:

Kako je u Klinici oformljen Referentni centar za cerebrovaskularne bolesti operiran je veliki broj bolesnika s cerebrovaskularnim oboljenjima i stoga se uz klasične operacijske postupke usavršavaju i novi postupci:

 • tijekom operacija aneurizmi krvnih žila mozga koristi se novi “neurotrend” postupak, gdje se na temelju uzoraka krvi prati perfuzija moždanog tkiva i opskrba krvnih žila mozga kisikom, a time se tijekom operacijskih postupaka štite moždane stanice od oštećenja koja bi mogla nastati zbog hipoksije,
 • prilikom fiksiranja klipa tijekom operacija aneurizmi krvnih žila mozga koristi se novi endoskopski postupak kako bi se odredila pozicija fiksiranog klipa,
 • također se koristi i ultrazvučna sonda kojom se prati protok krvi u krvnim žilama mozga distalno od apliciranog klipa kako bi se utvrdilo da li je klip doveo do eventualnog suženja krvne žile mozga,
 • osim klasičnog operacijskog pristupa aneurizmama uveden je i «key hole» pristup.
 • Od 1999. godine liječenje neurotraumatiziranih bolesnika izvodi se prema tzv. američkim standardima, primjenom “Evidence Based Medicine” postupka. Tako je Klinika za neurokirurgiju kao jedinstvena u Hrvatskoj priznata od strane Brain Trauma Foundation (New York City, U.S.A.) kao “Center of Excelence” u zbrinjavanju bolesnika s teškom ozljedom mozga: naime, koristi se jedinstveni način monitoriranja moždanog metabolizma u bolesnika s neurotraumom upotrebom najsuvremenije opreme u tom znanstvenom području (“neurotrend”). Taj postupak poslije su u svoj rad uvele i druge neurokirurške ustanove u Hrvatskoj u kojima se liječe bolesnici s ozljedama mozga.
 • Sredinom 2000. godine uveden je novi operacijski postupak mikroneurokirurške cervikalne diskektomije prednjim pristupom u liječenju degenerativnih bolesti vratne kralježnice, nakon provedene edukacije mr.sc.dr. Miroslava Vukića u Providence, SAD. Prvu takvu operaciju u Klinici je izvela gošća iz Rhode Island University Hospital u Providence, prof.dr. Beverly C. Walters. Od 2002. godine nakon odlaska dr.sc. Miroslava Vukića, u liječenju degenerativnih bolesti vratne kralježnice dalje su se educirali dr. Ivan Radić i dr. Vatroslav Čerina u cilju usavršavanja mikrokirurških tehnika u kirurgiji vratne kralježnice.
 • U području kirurgije tumora hipofize Klinička bolnica Sestre milosrdnice ima dugu i uspješnu tradiciju. Osobita unapređenja postignuta su zahvaljujući multidisciplinarnom radu u Centru za neuroendokrinologiju i bolesti hipofize Klinike za unutarnje bolesti, koji uspješno djeluje već 25 godina a čiji je suosnivač uz akademika Mladena Seksa i prof dr sc. Branju Vizner prof. dr. sc. Živko Gnjidić. U sklopu Zavoda za endokranijsku neurokirurgiju je Odjel za neuroendokrinologiju čiji je voditelj prof. dr. sc. Živko Gnjidić koji je ujedno i voditelj Referentnog centra ministarstva zdravstva i socijalne skrbi za kirurško liječenje tumora hipofize. Tijekom zadnjih 30 godina operirano je oko 2000 tumora hipofize sa zavidnim funkcionalnim rezultatima. Uz operacije tumora hipofize transnazalnim pristupom, u Klinici za neurokirurgiju 2003. godine izvedena je i operacija tumora hipofize endoskopskim transnazalnim pristupom kao prva takva operacija u Hrvatskoj, nakon edukacije dr. Vatroslava Čerine u Italiji (Bologna i Napulj). Trenutno se godišnje se učini 50-tak operacija hipofize mikroskopskom tehnikom te 50-tak endoskopski.
 • S kolegama iz Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju (dr. Vladimir Tonković i prim.dr. Zoran Klanfar), nakon edukacije u Francuskoj (dr. Vili Beroš i dr. Vladimir Tonković) uvedeni su endovaskularni embolizacijski postupci u bolesnika s aneurizmama ili AV malformacijama početkom 2003. godine. Prvi postupak embolizacije izveo je gost iz Francuske prof.dr. Alain Tournade u siječnju 2003. godine i tom prilikom održao i stručno predavanje. Danas se nastavlja uspješna suradnja s timom interventnih radiologa pod vodstvom dr. Vladimira Kalouseka.
 • U području minimalno invazivne kirurgije kralješnice uvedeni su novi postupci liječenja: PLDD – perkutana laserska diskektomija, mikrodiskektomija uz pomoć tubularnih retraktora te endoskopske operacije kralješnice. Postupci su uvedeni nakon edukacije prof. Rotima na više tečajeva trajnog usavršavanja liječnika iz područja minimalno invazivnih operacijskih tehnika u neurokirurgiji od kojih je važno spomenuti usavršavanje iz upotrebe lasera u kirurgiji kralješnice u kolovozu 2008. Kod prof. dr. G. P. Tassija u Italiji, međunarodni tečaj perkutane endoskopske spinalne kirurgije u siječnju 2009. u Zurichu, te međunarodni tečaj minimalno invazivne spinalne tehnike u torakolumbalnom području u listopadu 2009. u organizaciji Medtronica. Endoskopskih operacija kralješnice u proteklih je 5 godina učinjeno preko 100, mikrodiskektomija uz pomoć tubularnih retraktora se učini oko gotovo 100 godišnje, te perkutanih laserskih diskektomija također oko 100 svake godine.
 • Krajem 2009. godine uveden je novi operacijski postupak kirurškog liječenja farmakološki rezistentne epilepsije temporalnog režnja, tzv. selektivna amigdalohipokampektomija. Nakon provedenog jednogodišnjeg stručnog usavršavanja iz neurokirurškog liječenja epilepsije („Epilepsy surgery fellowship“) dr.sc. Tomisava Sajka u Bonnu, Njemačka, pod vodstvom prof. Dr. Sc. Johannesa Schramma, učinjena je prva takva operacija u Hrvatskoj. Od tada je u našoj Klinici učinjeno gotovo 30 uspješnih zahvata.
 • Od 2006. dolaskom prof. Rotima u klinici se uvodi endoskopski operacijski postupak u liječenju hidrocefalusa, Treća endoskopska ventrikulostomija koja se od tada redovito obavlja.

Početkom 2007. započinje novi korak u napretku Klinike uvođenjem novih uređaja za sofisticirane tehnike kirurškog liječenja i operacijsko praćenje: počinje djelovati Kabinet za evocirane potencijale pod stručnim vodstvom neurologa, dr. Marine Zmajević, koji djeluje pri klinici za Neurokirurgiju te se nabavljenom novom opremom za intraoperativno monitoriranje evociranih potencijala (somatosenzornih) preciznije prati lokalizacija i očuvanje neuroloških funkcija bolesnika; stereotaksijski uređaj za izvođenje biopsijskih zahvata u gotovo svim djelovima mozga; intraoperativni ultrazvučni aspirator (CUSA) koji omogućava minimalno invazivne operacije na mozgu; neuronavvigacijski uređaj koji unaprijeđuje preciznost pristupa duboko lokaliziranih patoloških procesa u mozgu.