Izložba radova Mingsheng Pija – galerija Panacea Klinike za tumore

U galeriji Panacea Klinike za tumore – KBC sestre milosrdnice, Ilica 197, od travnja do lipnja 2018. g. otvorena je izložba Mingsheng Pija. Izložba je postavljena povodom druge godišnjice osnivanja Centra za umjetnost i medicinu.

Mingsheng Pi se rodio 1969. godine u Inchonu (Južna Koreja), no odrastao je na Tajvanu. Slikanjem i kaligrafijom (kineskim krasopisom) bavi se od svoje pete godine. Godine 1991. stječe diplomu industrijskog dizajna Tehnološke akademije za dizajn u Taichungu. Od 1996. do 1999. usavršava se na poslijediplomskom studiju slikarstva i kineske kaligrafije na Središnjoj likovnoj akademiji u Pekingu u NR Kini. Od 2000. živi u Zagrebu. Do sada je sudjelovao na 42 skupnih i održao 10 samostalnih izložbi. Dobitnik je osam nagrada za slikarstvo. Ilustrirao je tri objavljene slikovnice od kojih je jedna bila finalist dvije različite nagrade za dječju knjigu.

Moje slike pričaju priču o mom životu, ali ne samo o mom životu, već i o mjestima na kojima sam živio i koja su me obilježila, i ne samo o tome, veći i o školama koje sam pohađao, i slikarske tradicije iz kojih sam crpio spoznaju. Slikarska tehnika je tradicionalna kineska, koristim kineski kist od meke dlake i kineski papir koji je vrlo upojan. Slikam linijom, jer je način na koji slikam proizišao iz kineskog krasopisa. Papir je tako tanak da ne dopušta ispravke. Potez koji se nanese na njega mora biti onaj pravi, jer popravljanja nema. Ovakav način slikanja zahtijeva najveći mogući stupanj koncentracije.

Motivi su razni, od pejsaža do cvijeća i apstraktnih slika, a ovdje smo izabrali jedan presjek izlažući radove koji su nastali u zadnjih dvadeset godina koliko već živim u Zagrebu.

Mingsheng Pi – www.mingshengpi.com