Izložba Ines Krasić u Klinici za urologiju

 

”…Ines Krasić živi svoju umjetnost. Ona to čini, rekli bismo, bez ostatka. Život i umjetničko stvaralaštvo u njenom se slučaju nalaze u posve ravnopravnom i dijalektičkom odnosu. Zbog toga Ines svakoj izložbi pristupa kao svojevrsnom mentalnom autoportretu, ili – možda još preciznije – kao segmentu jednoga te istoga autoportreta. Izložbe su joj, naime, uvijek povezane i međusobno uvjetovane.“

 

(Vanja Babić; iz predgovora kataloga izložbe Privatna utopija, Ciklus Ne –

Pomirljivi/Ir – Reconcilable, Galerija Kranjčar, ožujak 2010.)

 

Već i naziv izložbe Ines Krasić „Privatna utopija,“ otkriva da je riječ o jednoj intimnoj, istovremeno očaravajućoj i uznemirujućoj postavi – digitalnom otisku na valovitom kartonskom papiru, kutijama, na kojima su otisnute biljke u teglama. Motivi biljaka u teglama podsjećaju nas na činjenicu da su iste nečije vlasništvo, a pogledom na njih otkrivaju nam i nešto što si sami možda nikad ne bismo priznali: da sigurnost i sloboda nisu (i ne trebaju biti) uvijek kompatibilni.

Ta spoznaja tjera nas na pronalazak naše vlastite privatne utopije u koju ćemo pobjeći od stvarnosti u mjesto gdje smo dovoljno slobodni, ali i dovoljno zaštićeni.

 

Bilješke o autorici

Ines Krasić (1969. g.) samostalno izlaže još od 90 – ih godina, nakon diplomiranja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je danas i u umjetničko – nastavnom zvanju redovnog profesora.

Bilježi sudjelovanja na svim značajnim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj (Salon mladih; Trienale crteža, Trienale hrvatskog kiparstva; Zagrebački salon; Hrvatski trienale grafike, te brojne druge skupne izložbe i koncepcije). Osim toga, od međunarodnih izložbi izdvajamo Bienale mladih Mediterana u Rimu; Međunarodni grafički bienale u Ljubljani; 8. Međunarodnom festivalu računalniških umetnosti, Maribor, Slovenija; Device art, Zagreb-Beograd-San Francisco, selektor Kontejner; festival Media Mediteranea, Pula, Hrvatska; National Art Museum of China (NAMOC) u Pekingu, izlaganje u sklopu izložbe TransLife: Media Art China 2011.

Za svoja umjetnička ostvarenja nagrađivana je: 2001. g. – 24. Internacionalno biennale grafike, Hdemia International Award, Ljubljana, Slovenija; 2000. g. – Grand – prix na 7. triennalu hrvatskog kiparstva; 2002. g. Nagrada 36. Zagrebačkog salona; 2008. g. Nagrada Gradskog ureda za obrazovanje kulturu i sport Grada Zagreba – 4. trijenale crteža.

Njeni radovi nalaze se u nekoliko važnih zbirki od kojih treba izdvojiti Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci; Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu; Zbirku suvremene umjetnosti Filip Trade; Grafičku zbirku Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Zagreb; Zbirku Grafičkog kabineta HAZU, Zagreb.